Jak správně používat brousky na broušení nožů?


Co je to broušení nožů?

Broušení nožů je proces, při kterém se nože zbavují tuposti a získávají opět ostré ostří. Ostré nože jsou nezbytné pro bezpečné a efektivní vaření.

Jaké jsou druhy brousků?

Kamenné brousky

Kamenné brousky jsou tradiční brousky, které se používají již po staletí. Jsou vyrobeny z přírodního kamene a mají hrubší a jemnější stranu. Kamenné brousky jsou vhodné pro broušení nožů s většími zuby.

Brousky z tvrdokovu

Brousky z tvrdokovu jsou moderní brousky, které jsou vyrobeny z tvrdého kovu. Mají hrubší a jemnější stranu a jsou vhodné pro broušení nožů s menšími zuby.

Jak používat brousky na broušení nožů?

Nejprve si připravte brousek a nůž, který chcete nabrousit. Poté postavte brousek na rovnou plochu a upevněte ho, aby se nepohyboval. Pokud používáte kamenný brousek, namočte ho do vody po dobu 5-10 minut, aby se nasál vodou. Pokud používáte brousek z tvrdokovu, není třeba ho namáčet.

Držte nůž pod úhlem 15-20 stupňů k brousku a začněte brousit. Pohybujte nožem vpřed a zpět po brousku, abyste nabrousili celé ostří. Pokud používáte kamenný brousek, použijte nejprve hrubší stranu a poté jemnější stranu. Pokud používáte brousek z tvrdokovu, použijte nejprve hrubší stranu a poté jemnější stranu.

Po dokončení broušení nože otestujte ostrost nože na papíru nebo rajčeti. Pokud se nůž snadno řízne, je ostří dostatečně ostré. Pokud ne, opakujte proces broušení.

Jak často bychom měli brousit nože?

Frekvence broušení nožů závisí na četnosti používání nožů. Pokud používáte nože každý den, doporučuje se je brousit jednou týdně. Pokud používáte nože méně často, můžete je brousit jednou za měsíc.

Pro více informací o broušení nožů navštivte stránky medapharma.cz.